Kao da je iz pekare, ovaj nadjev za burek sa sirom će vas oduševiti. Pripremite ovaj burek kako biste okusili pravi seoski burek koji su pripremale naše bake.
Sastojci za nadjev za burek sa sirom:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 650 g gotovih kora za pite
- 500g svježeg kravljeg punomasnog sira (mladi sir)
- 1 mala žl. soli (7,5g)
- 1 dcl ulja
- pola litre mineralne (kisele) vode
- tepsija 33 cm
Priprema nadjeva za burek sa sirom i samog bureka:
- Od 650 g kupovnih gotovih kora oduzeti 4 kore. Dvije će biti potrebne na dnu tepsije, a druge dvije kao završetak odozgora.
- Premazati okrugli lim / tepsiju (33 cm) sa 2-3 vel. žlice ulja.
- U lim rasporediti dvije prazne kore jednu na drugu. Pripremiti mješavinu za špricanje od mineralne (kisele) vode, ulja i soli.
- Špricati sa prethodno napravljenom mješavinom soli ali ne previše, oko 3-4 vel. žlice Sada dodati sir. Sir je zapravo vaš nadjev za burek od sira. Stavljati vrlo malo sira, oko 2 – 3 žlice.
- Sada dodati treću koru i ponovo učiniti isto. Obzirom da se kroz kore nazire sir od prije, rasporediti ga po drugim dijelovima da ne ide sir na sir.
- Kada ste stavili četvrtu koru, sir rasporediti samo malo uz rub okolo pa preklopiti višak kora kako je prikazano u video receptu i pošpricati.
- Ponoviti postupak sa preostalim korama.
- Posljednje dvije prazne kore su završetak. Staviti ih preko pa zaliti sa preostalom mješavinom kisele vode, soli i ulja. Trebalo bi ostati oko 1,5 dcl.
- Na nekoliko mjesta ispikati čačkalicom kako se ne bi previše dizalo u pečenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa