Mrkva je bogata mnogim vitaminima među kojima je i vitamin A. Mrkva je najčešće sastojaka različitih variva, ali i juha. Međutim, možete je pripremiti kao samostalno jelo i to na salatu. Kako se priprema mrkva na salatu?
Mrkva na salatu sastojci:
- 500 g mrkve, oguljene
- 2 žlice sitno nasjeckanog vlasca ili nasjeckanog mladog luka
- 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
- konzerva slanutka
Mrkva na salatu preljev:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žličice meda
- 1 žličica senfa
- pola žličice mljevenog kima
- ¼ žličice soli
Za pripremu salate od mrkve: možete je naribati na velike rupe ribeža ili kratkim potezima gulilicom je preraditi u multipraktiku opremljenom nastavkom za ribanje. Na kraju ćete dobiti oko 3 šalice naribane mrkve.
Stavite mrkvu u srednju zdjelu za posluživanje. U zdjelu dodajte vlasac, peršin i po želji slanutak. Kako biste napravili preljev, sve sastojke umutite zajedno u maloj posudi dok se potpuno ne izmiješaju.
Prelijte preljev preko smjese mrkve i miješajte dok smjesa ne bude ravnomjerno obložena preljevom. Za najbolji okus, ostavite salatu da se marinira 20 minuta prije posluživanja. Ponovno promiješajte prije posluživanja. Ova salata od mrkve dobro stoji u hladnjaku, pokrivena, oko 4 dana.