Ovaj recept za meso s gljivama izvrsno je glavno jelo koje se poslužuje uz pire krumpir. Evo kako se priprema.
Sastojci za meso s gljivama:
- 500 g govedine bez kostiju, izrezano na kockice
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 3 žlice maslinovog ulja
- 500 g narezanih svježih gljiva
- 2 srednje glavice luka, narezane na ploške
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 1 vrećica goveđe juhe
- 1 šalica suhog crnog vina ili dodatna goveđa juha
- pola šalice rakije
- 1 žlica paste od rajčice
- Po 1/4 čajne žličice suhih listića peršina, ružmarina, listova kadulje, estragona i majčine dušice
- 3 žlice brašna
- 3 žlice vode
- pire krumpir
Kako se priprema meso s gljivama u gulašu?
Zagrijte pećnicu na 160°. Govedinu pospite soli i paprom. U pećnici otpornoj na pećnicu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Izvadite iz posude.
Dodajte gljive i luk u tavu te kuhajte i miješajte dok ne omekša. Dodajte češnjak i nastavite kuhati još 1 minutu. Umiješajte juhu, vino, rakiju, pastu od rajčice i začinsko bilje. Vratite govedinu u tavu. Pustite da prokuha.
Pecite, poklopljeno, 1 sat. U maloj zdjeli pomiješajte brašno i vodu dok ne postane glatko, zatim postupno umiješajte u gulaš. Pecite poklopljeno još 30 minuta ili dok se gulaš ne zgusne i govedina ne omekša. Meso s gljivama poslužite uz pire krumpir.