Suncokret je poznat po visokim prinosima i od njega se rade različiti proizvodi. Jedan od proizvoda od suncokreta je upravo med.
Pčele medarice su najaktivnije u toplim, sunčanim danima u srpnju, kada su suncokreti na vrhuncu. To može dovesti do većih prinosa nektara za pčele (i meda iz svake košnice za proizvođača).
Čistoća – suncokretov med ne sadrži štetne zagađivače. Jedna od najvažnijih karakteristika suncokretovog meda, za koju malo tko zna, je njegova čistoća. Svi zagađivači ili štetne tvari iz tla zadržavaju se u stabljici biljaka. Kao rezultat, nektar koji pčele skupe ostaje čist. Čistoća proizlazi i iz činjenice da se većina usjeva suncokreta uzgaja organski, bez štetnih insekticida.
Brza kristalizacija – Omogućuje bržu apsorpciju hranjivih tvari kada se pojedu. Brzu kristalizaciju neki mogu smatrati jednim od nedostataka ovog meda. Zapravo, konzumiranje kristaliziranog meda ima zdravstvene prednosti. Ako držite komadić kristaliziranog meda od suncokreta pod jezikom, podjezične žlijezde usvoje više hranjivih tvari.