Recept kako pripremiti ukusnu marinadu za lignje
Pečenje lignji na roštilju omogućuje prirodno bogat okus, ali lignje ponekad budu suhe. Ovdje do izražaja dolazi sočna marinada za lignje. Svijetla marinada za lignje, napravljena od češnjaka i pahuljica čilija, daje odvažan okus ovom jelu s plodovima mora.
Sastojci potrebni da se pripremi ukusna marinada za lignje su:
1 žlica mljevenog češnjaka
1 kilogram očišćenih lignji
1 ½ žličice crvenih čili pahuljica
¼ šalice nasjeckanog ravnog lista peršina
⅔ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
¼ šalice svježeg soka od limuna
1 čajna žličica morske soli
½ štruce hrskavog kruha
U srednjoj zdjeli pomiješajte lignje, češnjak, čili pahuljice, peršin, 1/3 šalice ulja, 2 žlice limunovog soka i 1/2 žličice soli. Ohladite, često miješajući, 1 do 5 sati. Prebacite lignje i marinadu za lignje u cjedilo iznad zdjele.
Premažite marinadom preko prerezanih strana kruha te pecite sa svake strane na visokoj vatri dok se ne pojave tragovi pečenja, 3 do 5 minuta. Kruh zatim izrežite na kriške. Lignje pecite na žaru, okrećući jednom, samo dok ne postanu čvrste, 3 minute. Kada su pečene, lignje stavite u posudu i pokapajte preostalim uljem, limunovim sokom i soli.
Ovaj recept za marinirane lignje je gotov te lignje poslužite sa kruhom.