Svijet gljiva /

Ljetni vrganj - osnovne karakteristike i priprema

Image
Foto: Pixabay

Ljetni vrganj, također poznat kao lipanjski vrganj, spada u kategoriju jestivih gljiva koje su cijenjene u mnogim kuhinjama zbog svog izuzetnog okusa i teksture.

9.8.2023.
15:01
Pixabay
VOYO logo

Ljetni vrganj je u simbiozi sa živim drvećem, što znači da dobiva vitalne minerale iz tla kroz korijenje drveća. Zauzvrat, ljetni vrganj isporučuje energetske hranjive tvari koje mogu pomoći u fotosintezi. Zbog simbioze s drvećem, kraljevska gljiva raste oko plantaža drveća i crnogoričnih šuma.

Ljetni vrganj ima nekoliko karakteristika koje čine prepoznatljivom i traženom gljivom. Klobuk ljetnog vrganja može biti prilično velik, obično promjera od 5 do 20 cm. Boja klobuka varira od svijetlo smeđe do tamno smeđe ili čak crne, a površina je glatka i sjajna. Stabljika vrganja je batičastog oblika s bijelim mrežastim uzorkom pri vrhu, ali je glatka i izbrazdana na donjoj strani. Stabljika gljive je žute ili bijele boje i ima dimenziju do 10 cm u promjeru i između 5 cm do 25 cm visine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetni vrganj ima ugodan, voćni i blago začinjen miris. Okus je bogat i pun s laganim orašastim notama. Meso kraljevske gljive je slatko, zemljano i fantastično miriše. Dok je svježe meso ljetnog vrganja ukusno i ugodno miriše, sušenjem postaje bolje i profinjenije. Meso ljetnog vrganja je bijelo i ne mijenja boju kada ga prerežete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo