Svijet gljiva /

Ljetni vrganj - osnovne karakteristike i priprema

Image
Foto: Pixabay

Ljetni vrganj, također poznat kao lipanjski vrganj, spada u kategoriju jestivih gljiva koje su cijenjene u mnogim kuhinjama zbog svog izuzetnog okusa i teksture.

9.8.2023.
15:01
Pixabay
VOYO logo

Ljetni vrganj je u simbiozi sa živim drvećem, što znači da dobiva vitalne minerale iz tla kroz korijenje drveća. Zauzvrat, ljetni vrganj isporučuje energetske hranjive tvari koje mogu pomoći u fotosintezi. Zbog simbioze s drvećem, kraljevska gljiva raste oko plantaža drveća i crnogoričnih šuma.

Ljetni vrganj ima nekoliko karakteristika koje čine prepoznatljivom i traženom gljivom. Klobuk ljetnog vrganja može biti prilično velik, obično promjera od 5 do 20 cm. Boja klobuka varira od svijetlo smeđe do tamno smeđe ili čak crne, a površina je glatka i sjajna. Stabljika vrganja je batičastog oblika s bijelim mrežastim uzorkom pri vrhu, ali je glatka i izbrazdana na donjoj strani. Stabljika gljive je žute ili bijele boje i ima dimenziju do 10 cm u promjeru i između 5 cm do 25 cm visine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetni vrganj ima ugodan, voćni i blago začinjen miris. Okus je bogat i pun s laganim orašastim notama. Meso kraljevske gljive je slatko, zemljano i fantastično miriše. Dok je svježe meso ljetnog vrganja ukusno i ugodno miriše, sušenjem postaje bolje i profinjenije. Meso ljetnog vrganja je bijelo i ne mijenja boju kada ga prerežete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo