Višnje, višnje, višnje. Sezona je višanja i svi oko vas razmjenjuju recepte za sve moguće prerađevine od njih. No, vi bi ipak najradije napravili ukusan višnjevac koji ćete moći ponuditi prijateljima na zajedničkom druženju. Rješenje je vrlo jednostavno – liker od višanja sa votkom.
Ništa lakše za napraviti. Jedino na što morate obratiti pažnju jest čistoća višanja i pribora jer vam najmanja nečistoća može pokvariti sav trud.
Za liker od višanja sa votkom vam je potrebno:
- 3 kg zrelih, zdravih višanja
- 3 kg šećera
- 2-3 vanilin šećera
- 0,5 litara votke bez okusa
U veću staklenku šireg otvora slažite redom višnje, šećer, pola vanilin šećera i tako redom. Slaganje završite s višnjama. Preko otvora prebacite tanku gazu kako vam nečistoća ili bubice ni pod koju cijenu ne bi ulazile u nju. Staklenku ostavite 35-40 dana na suncu s time da ju svaki dan lagano protresete kako bi se šećer što bolje otopio. Nakon tog vremena, u bocu ulijte votku i sve dobro protresite kako bi se ravnomjerno rasporedila.
Liker od višanja sa votkom ostavite stajati još 1-2 dana. Nakon toga, procijedite i punite čiste staklene boce. Dobro zatvorite čepom namočenim u votku i spremite na tamno i hladno mjesto.
Višnje možete iskoristiti za „pijanu“ voćnu salatu, kolač ili preljev za tortu i sl., a možete ih i lagano grickati, no nemojte pretjerati jer su pune alkohola.
Živjeli!