Lazanje sa špinatom obilno je vegetarijansko jelo savršeno za nahraniti cijelu obitelj. S obzirom da je jelo vegetarijansko, može se jesti i za post tijekom korizme.
Sastojci potrebni za pripremiti lazanje sa špinatom su:
- 70 g neslanog maslaca
- 50 g glatkog brašna
- 800 ml mlijeka
- 1 svježi lovorov list
- 800 g špinata
- 200 g ricotta sira
- 1 cijeli muškatni oraščić
- 300 g svježih listova za lazanje
- 100 g parmezana
Lazanje sa špinatom priprema:
Prvi korak prilikom pripreme lazanja sa špinatom je zagrijavanje pećnice na 190°C. Dok se pećnica zagrijava, u tavi otopite 50 g maslaca i umiješajte brašno. Pržite 1 do 2 minute, a zatim umiješajte mlijeko dok ne postane glatko. Začinite soli i svježe mljevenim crnim paprom, dodajte lovorov list i pirjajte 5 minuta. Isključite vatru.
S obzirom da pripremate lazanje sa špinatom, potrebno je očistiti i pripremiti špinat. Špinatu uklonite peteljke, a zatim ispržiti s preostalih 20 g maslaca u poklopljenoj posudi. Kada špinat uvene, ocijedite, a zatim, kada se dovoljno ohladi za rukovanje, iscijedite preostalu tekućinu.
Špinat nasjeckajte i pomiješajte s ricottom, kutlačom bijelog umaka i dobro naribanim muškatnim oraščićem. Lazanje sa špinatom dodatno začinite po želji. U posudu za pečenje rasporedite listove za lazanje, bijeli umak, mješavinu špinata i naribajte parmezan. Završite slojem tjestenine prelivenim umakom i još parmezana. Pecite 30 minuta. Lazanje sa špinatom je gotovo i spremne za posluživanje.