Lazanje sa bešamel umakom se može pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku, a zatim se samo zagrije u pećnici prije posluživanja.
Donosimo tradicionalni recept za lazanje s umakom bešamel, bolonjezom, tjesteninom i mozzarellom. Počastite svoju obitelj sa lazanjama sa bešamel umakom.
Lazanje sa bešamel umakom sastojci:
- 500g tijesta za lazanje
- 500g mljevenog mesa (po izboru)
- luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- žlica maslinovog ulja
- 800g umaka od rajčice
- 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 200g ribanog parmezana
- sol i papar po ukusu
Bešamel umak:
- 100g maslaca
- 100g brašna
- 1l mlijeka
- muškatni oraščić
- sol i papar po ukusu
Lazanje sa bešamel umakom priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Skuhajte tijesto za lazanje prema uputama na pakiranju.
Na ulju pirjajte luk i češnjak, dodajte mljeveno meso i pržite nekoliko minuta dok ne postane smeđe. dodajte umak od rajčice iperpin. Kuhajte sve zajedno oko 15 minuta. Začinite sa soli i paprom.
Bešamel umak napravite tako da otopite maslac i dodate brapno. Miješajte oko 2 minute, nakon toga dodajte mlijeko i kuhajte dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite sa soli i paprom, te muškatnim oraščićem prema ukusu.
Na kraju radite lazanje sljedećim redosljedom - kora - nadjev od mesa - bešamel umak - kora… Tako dugo dok ne potrošite sve sastojke.
Na vrhu stavite sloj ribanog parmezana. Pecite lazanje u pećnici oko 25-30 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe boje. Izvadite lazanje iz pećnice i ostavite da se malo ohlade prije posluživanja.