Domaće lazanje klasična su ukusna večera koju bi svaka obitelj trebala imati u svojoj knjizi recepata.
Sastojci za jednostavne lazanje:
- 12 komada tijesta za lazanje
- 400 g sira mozzarella nasjeckanog
- 60 g parmezana naribanog
Umak od rajčice:
- 200 g mljevene govedine
- 200 g talijanske kobasice
- 1 glavica luka narezana na kockice
- 2 češnja češnjaka mljevena
- 1 l umaka za tjesteninu
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 žličica talijanskog začina
- smjesa sira
- 200 g ricotta sira
- 30 g nasjeckanog svježeg peršina
- umućeno jaje
Upute za jednostavne lazanje:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Isperite pod hladnom vodom i ostavite sa strane.
Govedinu, kobasice, luk i češnjak pecite na srednje jakoj vatri dok ne prestane biti ružičasto. Ocijedite eventualnu masnoću. Umiješajte umak za tjesteninu, pastu od rajčice, talijanski začin. Pirjajte 5 minuta.
Napravite smjesu od sira tako da pomiješate 200 g mozzarelle, 30 g šalice parmezana, ricottu, peršin i jaje. Dodajte 1 šalicu mesnog umaka u tavu. Na vrh stavite 3 rezanca za lazanje. Slažite ⅓ smjese sira i 1 šalicu mesnog umaka.
Ponovite još dvaput kako biste pripremili ovaj recept za jednostavno lazanje. Završite s 3 reda prelivena preostalim umakom. Pokrijte folijom i pecite 45 minuta. Otklopite, pospite preostalim sirom i pecite dodatnih 15 minuta. Lazanje je gotovo te ih ostavite 10-15 minuta prije rezanja.