Lanene sjemenke namočene u vodi nisu komplicirane. Stavite cijele ili mljevene lanene sjemenke u zdjelu. Odlučite koliko sjemena lana želite namočiti i stavite sjeme u zdjelu. Na primjer, ako zamjenjujete jaje u receptu, stavite 1 žlicu (14,8 ml) (15 g) lanenih sjemenki u zdjelu. Za izradu kruha ili krekera sa lanenim sjemenom možete upotrijebiti do 1 šalicu (170 g).
Budući da će namočene lanene sjemenke postajati mekanije i sluzavije što su dulje spremljene, možda ćete htjeti pripremiti samo onoliko koliko ih namjeravate odmah upotrijebiti. U zdjelu umiješajte 3 puta više tople vode. Sjemenke lana upijaju puno tekućine, zbog čega morate staviti toliko vode u zdjelu. Na primjer, ako u zdjelu stavite samo 1 žlicu (15 g) sjemenki lana, ulijte 3 žlice (44 ml) vode u nju.
Izbjegavajte korištenje tople vode koja bi laneno sjeme mogla učiniti gumastom. Ostavite laneno sjeme da se namače 2 do 10 minuta. Miješajte ih svakih nekoliko minuta i pustite da upiju vodu dok ne budu nalik gelu koliko želite. Imajte na umu da ako natapate malu količinu lanenih sjemenki, morat ćete ih namočiti samo nekoliko minuta, dok će većim količinama biti potrebno oko 10 minuta.
Nakon što su lanene sjemenke namočene u vodi možete ih iskoristiti. Zdjelu s namakanim lanenim sjemenkama držite na sobnoj temperaturi da odstoje. Natopljene lanene sjemenke stavite u pecivo i smoothie. Možete zamijeniti 1 jaje u pečenom receptu s 1 žlicom (15 g) namočenih lanenih sjemenki. Ako želite da seriji smoothija da nutritivno pojačanje, ulijte veću zdjelu natopljenih sjemenki lana sa svojim sastojcima za smoothie.
Pokušajte dodati namočene sjemenke lana u palačinke, muffine ili kolačiće. Ostatke namočenih lanenih sjemenki čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 5 dana.