Kuhano tijesto je višenamjensko tijesto koje se izrađuje kuhanjem brašna s vodom i/ili mlijekom i maslacem, a zatim miješanjem jaja s topline kako bi se dobila konzistencija. Zatim se jaja kuhaju drugi put, najčešće poširanjem, ovisno o specifičnom receptu za koji se kuhano tijesto koristi.
Za razliku od tipičnog tijesta, kuhano tijesto je dovoljno gusto da zadrži svoj oblik, a da se ne raširi ravno poput palačinke ili mu je potrebna posuda koja ga zadržava.
Međutim, za razliku od prosječnog tijesta, dovoljno je tanko da ga možete ručno izrezati u široku paletu zabavnih oblika i veličina. Ova rijetka kombinacija značajki pomaže objasniti jedinstvenu vrijednost kuhanog tijesta u svijetu slastica.
Ali pravi čarobni trik kuhanog tijesta je da, kada se ispeče, napuhne velik i šupalj oblik, nježan iznutra, ali s hrskavijom ljuskom koja se nakon pečenja stvrdne bez ispuhivanja.