Kuhanje tijesta sastavni je dio pripreme različitih jela, primjerice pripreme lazanja. Osim lazanja tu su i njoke kao tijesto koje se mora kuhati, zatim klasična tjestenina, rezanci...
Jela s tijestom su brojna, a kako bi ona bila uspješna potrebno je na pravilan način odraditi kuhanje tijesta.
O čemu sve treba voditi računa kod kuhanja tijesta? Za pravilno kuhanje tijesta vrlo je važno vrijeme kuhanja i način kuhanja. Tijesto se u principu uvijek kuha u slanoj kipućoj vodi.
Osnovni način kuhanja tijesta je da u duboki lonac stavite kuhati vodu koju ste prethodno posolili. Kada voda zavri dodate tijesto i kuhate nekoliko minuta.
Za kuhanje kora za lazanje stavljate u kipuću vodu po dvije kore i kuhate ih oko 2-3 minuta. Nemojte duže kako se tijesto ne bi raskuhalo.
Za kuhanje njoka dovoljno je oko 5 minuta, a da su njoke kuhane znat ćete kada se dignu na površinu vode. Kuhanje klasične tjestenine ovisi od vrste tjestenine, a to je najbolje da provjerite na pakiranju tjestenine. Tjestenina se može kuhati od 5-15 minuta, ovisno o vrsti tjestenine.
Za kuhanje tijesta od presudne je važnosti vrijeme kuhanja. Stoga vodite računa o vremenu kuhanja tijesta kako biste dobili vrhunski rezultat.