Operite i osušite špinat: dodajte špinat u zdjelu ili sudoper punu hladne vode, nježno ga okrećući okolo kako biste uklonili svu prljavštinu. Nemojte ga previše miješati jer želite da prljavština potone na dno posude. Izvadite špinat na čisti suhi ručnik i osušite ga.
Pecite u širokoj tavi s visokim stranicama: Za kuhanje špinata najbolje je koristiti tavu s visokim stranicama, iako je jako dobar i wok. Količina špinata će u početku biti neodoljiva, a visoke stranice pomažu da se stvari drže zatvorene. Široka površina tave također pomaže da se špinat što više izloži toplini, omogućujući mu da ravnomjerno vene i brzo ispari tekućinu.
Nastavite dodavati svježi špinat dok se slani špinat kuha: špinat će, međutim, brzo uvenuti i brzo će postati lakši za rukovanje. Moguće je čak i nastaviti hraniti tavu šakama svježeg špinata dok vene i stvara se više mjesta.
Ohladite u jednom sloju da se ne prepeče: nakon što je špinat pečen, premjestite ga na tanjur ili lim za pečenje i hvataljkama ga raširite u jedan sloj. Ovi koraci usporavaju preostalo kuhanje špinata i sprječavaju da se špinat prekuha.
Iscijedite još više vlage, ako želite: Ako špinat koristite u receptu kao što je quiche ili kao nadjev, morat ćete istisnuti višak vode. Nakon što se špinat ohladi skupite ga u lopticu i stisnite što jače možete. To svakako radite stojeći iznad sudopera ili, ako želite spremiti sok od špinata, u zdjelu. Možda ćete to morati raditi u serijama ili možete upotrijebiti aparat za rižu krumpira ako ga imate. Pratite ove jednostavne korake i učinite kuhanje špinata vrlo jednostavnim.