Jednostavan za pripremu, ukusan i hranjiv grah je jedna od omiljenih namirnica. Grah se može pripremiti na različite načine, a jedan od češćih načina pripreme graha je priprema graha na salatu. Kako izgleda kuhanje graha za salatu? Na što treba paziti kod kuhanja graha?
Prije svega provjerite svježinu graha. Sušeni grah prije kuhanja dobro isperite i uklonite sve zaostale grančice i trule sjemenke. Sljedi namakanje graha.
Stavite grah u slanu vodu preko noći. Voda neka prekriva grah oko za pola centimetra. Drugi dan ocijedite i isperite grah.
Ako niste stavili namakati grah dan prije tada stavite grah kuhati u slanu vodu. Voda mora prekriti oko pola centimetra grah. Kada voda zakuha isključite štednjak i ostavite da se grah namače u vrućoj vodi sat vremena. Iscijedite i operite grah, a potom nastavite s daljnjom pripremom.
Nakon namakanja graha slijedi kuhanje graha. U lonac stavite grah i prekrijte ga s pola centimetra vode. Kuhajte na laganoj temperaturi/vatri. Ne dopustite da jako ključa. To mu može oštetiti kožicu i učiniti ga gnjecavim ili neravnomjerno kuhanim! Ovisno o vrsti graha, kuhajte oko sat vremena ako ste ga prije namakali, odnosno 3-4 sata ako niste. Kuhanje graha za salatu je završeno. Dobar tek!