Domaći kruh od krumpira je najbolji kruh. Donosimo brzi recept kako pripremiti kruh od krumpira. Za ovaj kruh od krumpira trebati ćete dva lima za pečenje.
Sastojci za kruh od krumpira:
- 1, 5 šalica mlake vode
- 2 žlice šećera
- 1 paket suhog kvasca
- 5 šalica višenamjenskog brašna
- 1 šalica kuhanog pire krumpira
- 2 žličice soli
- 6 žlica maslaca omekšanog
- maslinovo ulje
- 2 žlice topljenog maslaca
Upute za pripremu kruha od krumpira:
U staklenoj mjerici ili maloj posudi pomiješajte mlaku vodu i 1 žličicu šećera. Na vrh pospite kvasac i ostavite da odstoji dok ne zapjeni, oko 10 minuta. Umiješajte kvasac u vodu.
Dodajte brašno, preostale 2 žlice šećera i sol u zdjelu miksera. Miksajte na srednjoj brzini dok se samo ne sjedini. Zaustavite mikser, zatim dodajte smjesu kvasca i krumpir i miksajte na srednjoj brzini dok se ne sjedine. Dok mikser radi, dodajte omekšali maslac žlicu po žlicu dok se potpuno ne sjedini. Nastavite miješati dok se ne dobije glatko tijesto za kruh od krumpira, oko 5 minuta.
Namažite veliku zdjelu sprejom za kuhanje ili maslinovim uljem i prebacite tijesto u zdjelu. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko 1 sat. U međuvremenu premažite maslacem unutrašnjost dvije posude za kruh od krumpira.
Tijesto prepolovite. Stavite svaku polovicu prerezanom stranom prema dolje u pripremljene kalupe za kruh od krumpira. Ponovno poklopite i ostavite da se diže još 45 minuta. Zagrijte pećnicu na 200° oko 30 minuta nakon 45-minutnog dizanja. Vrhove kruhova od krumpira premažite polovicom otopljenog maslaca i pecite na srednjoj rešetki dok ne porumene, oko 30 minuta. Vaš kruh od krumpira je gotov.