Domaći kruh je najbolji kruh. Jeste li probali domaći kruh od crnog brašna, ako niste vrijeme je da probate. Donosimo recept za pripremu domaćeg kruha od crnog brašna.
Sastojci za pripremu kruha od crnog brašna:
- 2,5 dcl mlake vode
- 03, dcl jabučnog octa
- 10 dkg raženog brašna
- prstohvat soli
- 30 g maslaca
- 45 g melase
- 15 g smeđeg šećera
- 1 3/4 žličice instant kvasca
- 30 dkg crnog brašna
Kruh od crnog brašna priprema:
Stavite sve sastojke u veliku zdjelu. Zamijesite da dobijete gusto tijesto. Pokrijte posudu i ostavite da se tijesto diže dok se ne udvostruči, 45 minuta do 1 sat.
Nakon prvog dizanja tijesto oblikujte u duguljastu štrucu. Stavite u namašćenu posudu za kruh, pokrijte i ostavite da se diže dok se gotovo udvostruči, oko 60 do 90 minuta.
Dok se tijesto diže, zagrijte pećnicu na 200°C. Kad se tijesto skoro udvostručilo, vrh premažite ili vodom, pospite raženim brašnom i zarežite vrh.
Pecite kruh oko 35 minuta. Izvadite štrucu iz pećnice i ohladite je na rešetki prije rezanja.