Ako ste u potrazi za glavnim jelom bez mesa tada je rješenje - kremasti rižoto od gljiva. Zasitan i vrlo ukusan kremasti rižoto od gljiva poslužite sa salatom prema želji.
Sastojci za kremasti rižoto od gljiva:
- 2 litre temeljca od gljiva
- 1/2 luka
- 0,5 kg svježih gljiva
- sol
- 3 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- ¼ žličice češnjaka u prahu
- 2 šalice riže za rižoto
- šalica suhog bijelog vina
- šalica nasjeckanog parmezana
Kremasti rižoto od gljiva priprema:
Pripremite temeljac od gljiva.
Narežite luk i gljive. U tavi na žlici maslaca pirjajte gljive oko 5 minuta. Nakon toga dodajte sol i maknite s vatre.
U tavi na kojoj ste pirjali gljive stavite maslinovo ulje i 2 velike žlice maslaca. Dodajte mljeveni luk i pirjajte oko 2 minute. Dodajte češnjak u prahu i rižu te kuhajte uz povremeno miješanje oko dvije minute. Nakon toga dodajte vino i kuhajte dok se tekućina u potpunosti ne upije.
Dodajte dvije kutlače temeljca od gljiva i kuhajte dok se tekućina ne upije. Nakon 10-ak minuta dodajte još dvije kutlače temeljca. Ako je riža mora biti kremasta, ali al dente u sredini tada smanjite vatru. Dodajte još dvije kutlače juhe, parmezan i papar prema želji. Nakon dvije minute dodajte pirjane gljive.
Začinite sa soli prema želji i dobro promiješajte. Kremasti rižoto od gljiva je gotov i spreman za posluživanje.
Poslužite kremasti rižoto od gljiva s parmezanom.