Kelj je zeleno povrće koje je bogato hranjivim tvarima i koje se često koristi u mnogim jelima. Kelj je pun vitamina C i K, te minerala poput kalcija i željeza.
Za pripremu kremastog kelja potrebni su sljedeći sastojci:
- 1 glavica kelja
- 2 žlice maslaca
- 2 češnja češnjaka
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- pola šalice mlijeka
- sol i papar po ukusu
Kako se priprema kremasti kelj?
Kelj očistite od vanjskih listova i izrežite ga na manje komade. U velikoj tavi otopite maslac na srednjoj vatri i dodajte češnjak. Dodajte kelj u tavu i pržite ga 2-3 minute, dok ne omekša.
Dodajte vrhnje za kuhanje, mlijeko i sol i papar po ukusu. Smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte 10-12 minuta dok kelj ne omekša i dok se umak ne zgusne. Kada je kelj kuhan, uklonite tavu s vatre i pustite da se malo ohladi.
Stavite kelj u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite smjesu u tavu i zagrijte ju na srednjoj vatri dok se ne zagrije do željene temperature. Poslužite kremasti kelj topao uz prilog po želji.
Kremasti kelj je ukusno jelo koje je jednostavno pripremiti i koje će sigurno oduševiti vaše nepce. Ovaj kremasti kelj je idealan prilog uz mesne ili riblje obroke, a također je i odlična vegetarijanska opcija. Kelj je izuzetno zdravo povrće, a ovaj kremasti kelj je savršen način da dobijete sve nutritivne vrijednosti kelja i uživate u ukusnom jelu.