Češnjak je svestran sastojak koji se može koristiti u juhama, umacima, jelima od tjestenine ili bilo kojem broju recepata. Iako je češnjak poznat po svom potencijalu za dugotrajno skladištenje, u nekim situacijama se može brzo pokvariti.
Ideja da se češnjak pokvari može zvučati iznenađujuće, ali može se dogoditi ako se ne skladišti pravilno. Češnjak se mora sušiti nekoliko tjedana kako bi uklonio višak vlage iz lukovica, a zatim ga čuvati na hladnom, tamnom i dobro prozračenom mjestu kao što je podrum ili podrum za korijenje.
Češnjaka ima u izobilju u jesen pa je dobro kupovati na veliko dok je sezona. Ako se opskrbljujete na lokalnoj tržnici, vjerojatno je češnjak spreman za zimu.
Smrznuti češnjak može djelovati jednako dobro kao i svježi češnjak i dat će isti okus vašim receptima. Za najkvalitetnije zamrzavanje češnjaka počnite sa zdravim lukovicama s glatkom i suhom korom i čvrstim češnjama. Pazite da na njima nema mekih točaka ili pljesnivih područja, što može ukazivati na propadanje.
Razmislite kako ćete koristiti češnjak. Cijeli klinčići su najsvestraniji i sjajni su za držanje u zamrzivaču za zgrabiti i nasjeckati po potrebi za svako jelo. Bi li priprema obroka bila mnogo lakša da imate spreman smrznuti mljeveni češnjak? Bi li kockice pasiranog češnjaka u malo maslinovog ulja djelovale za većinu recepata?
Daleko, najlakši način za zamrzavanje češnjaka je u cijelim režnjevima. Sve što trebate je svježi češnjak i vrećica za zamrzivač.
Samo odvojite češnjeve, uklonite vanjsku papirnatu koru i stavite oguljeni češnjak u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Istisnite sav zrak, a zatim zatvorite. Nakon što je to gotovo, češnjak se može čuvati u zamrzivaču do 6 mjeseci.