ZImnica /

Kratki vodič za pravilno konzerviranje mahuna

Image
Foto: Pixabay

Konzerviranje mahuna samo je jedan od načina kako se mogu čuvati mahune. Donosimo postupak za konzerviranje mahuna.

3.8.2023.
14:55
Pixabay
VOYO logo

Konzerviranjem mahuna, možete uživati u njihovom svježem okusu i hranjivim vrijednostima i izvan sezone. Konzervirajte mahune i uživajte u ovom ukusnom i hranjivom povrću tijekom cijele godine.

Ovdje možete pronaći cijeli proces konzerviranja mahuna i što vam je sve potrebno da se to pravilno obavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • svježe i čvrste mahune
  • voda
  • sol
  • bijeli vinski ocat ili jabučni ocat (po izboru)
  • šećer (po izboru)

Upute za konzerviranje mahuna:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operite mahune pod hladnom vodom i očistite ih od vrhova i vlaknastih dijelova. Sterilizirajte staklenke i poklopce kuhanjem u velikom loncu vode oko 10 minuta. Ovo će osigurati da su staklenke čiste i spremne za punjenje.

Stavite mahune u vruće sterilizirane staklenke, ostavljajući malo prostora na vrhu. Dodajte prstohvat soli u svaku staklenku kako biste pojačali okus. Po želji, dodajte i malo šećera za blaži okus te žlicu ili dvije bijelog vinskog octa ili jabučnog octa kako biste povećali kiselost i produžili rok trajanja.

Očistite rubove staklenki od eventualnih ostataka hrane. Stavite hermetičke poklopce na staklenke i zatvorite ih do kraja, ali ne prenapinjite.

Napunite lonac vodom dovoljno visoko da staklenke budu potpuno prekrivene. Zagrijavajte vodu do blizu vrenja, ali pazite da ne vrije. Stavite staklenke u lonac s vrućom vodom i pasterizirajte ih oko 10-15 minuta ovisno o veličini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pažljivo izvadite staklenke iz lonca i pustite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon toga ih pohranite na tamno i hladno mjesto, najbolje u podrum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo