Konzerviranjem mahuna, možete uživati u njihovom svježem okusu i hranjivim vrijednostima i izvan sezone. Konzervirajte mahune i uživajte u ovom ukusnom i hranjivom povrću tijekom cijele godine.
Ovdje možete pronaći cijeli proces konzerviranja mahuna i što vam je sve potrebno da se to pravilno obavi.
Sastojci:
- svježe i čvrste mahune
- voda
- sol
- bijeli vinski ocat ili jabučni ocat (po izboru)
- šećer (po izboru)
Upute za konzerviranje mahuna:
Operite mahune pod hladnom vodom i očistite ih od vrhova i vlaknastih dijelova. Sterilizirajte staklenke i poklopce kuhanjem u velikom loncu vode oko 10 minuta. Ovo će osigurati da su staklenke čiste i spremne za punjenje.
Stavite mahune u vruće sterilizirane staklenke, ostavljajući malo prostora na vrhu. Dodajte prstohvat soli u svaku staklenku kako biste pojačali okus. Po želji, dodajte i malo šećera za blaži okus te žlicu ili dvije bijelog vinskog octa ili jabučnog octa kako biste povećali kiselost i produžili rok trajanja.
Očistite rubove staklenki od eventualnih ostataka hrane. Stavite hermetičke poklopce na staklenke i zatvorite ih do kraja, ali ne prenapinjite.
Napunite lonac vodom dovoljno visoko da staklenke budu potpuno prekrivene. Zagrijavajte vodu do blizu vrenja, ali pazite da ne vrije. Stavite staklenke u lonac s vrućom vodom i pasterizirajte ih oko 10-15 minuta ovisno o veličini.
Pažljivo izvadite staklenke iz lonca i pustite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon toga ih pohranite na tamno i hladno mjesto, najbolje u podrum.