Postavljanje stola za svečani ručak je umjetnost koju može svatko naučiti. Prvo, odaberite stolnjak koji se uklapa u stil vašeg događaja. Ako imate elegantnu večeru, odaberite bijeli ili krem stolnjak koji se slaže sa svim vrstama pribora za jelo i tanjura. Ako je vaša svečanost opuštenijeg stila, možete birati mekše nijanse ili uzorke.
Nakon što odaberete stolnjak, postavite tanjure na stol. Osnovno pravilo je da tanjuri budu postavljeni 2,5 cm od ruba stola. Ako se koristi salvetna kruna, tanjur bi se trebao nalaziti u središtu nje. Salvetna kruna može biti izrađena od salveta i postavljena na tanjur ili na stol ispod tanjura.
Stakla se postavljaju iznad tanjura i točno ispred vilice. Ako poslužujete vino, čaše za vino bi trebale biti postavljene lijevo od tanjura, iznad vilice. Čaša za vodu se postavlja desno od tanjura, iznad noža za jelo. Ako poslužujete kavu, šalica za kavu postavlja se iznad žlice za desert, koja se postavlja iznad tanjura.
Tanjuri i pribor za jelo raspoređuju se prema načinu posluživanja hrane. Na primjer, ako poslužujete juhu, žlica za juhu postavlja se desno od žlice za jelo, a ako poslužujete desert, žlica za desert postavlja se iznad tanjura.
Konačno, cvijeće i dekoracija mogu dodati poseban dodir vašem svečanom stolu. Cvijeće se može postaviti u središte stola ili na bokove. Držite dekor minimalnim, tako da vaša hrana i stolnjak mogu biti središnja točka.
Sada kada znate kako pravilno postaviti stol za svečani ručak, možete impresionirati svoje goste sa stilom i elegancijom. Slijedite ove smjernice i nećete pogriješiti.