Sušenje smokava doista je jednostavan postupak i lako ga možete napraviti kod kuće. Suhe smokve čine jednostavan i zdrav međuobrok. Mogu se dodati u razne smoothieje, kolače, jela, a služe kao prirodni zaslađivač.
Sušenjem svježih smokava možete uživati u blagodatima smokava u godišnjim dobima kada ih nema. A također neće trebati puno vremena i truda. Još jedna pozitivna stvar je da ne zahtijevaju nikakve nezdrave konzervanse. Osim toga, smokve imaju brojne zdravstvene prednosti. Pa zašto ne biste naučili kako osušiti smokve kod kuće?
Za početak odaberite smokvu u pravoj fazi sazrijevanja. Od izuzetno zrelih smokvi neće biti dobrih suhih smokava ili će im trebati više vremena jer postanu nešto mekše od potrebne razine. Stoga je odabir pravih skoro nezrelih smokava važan dio procesa. Evo kako osušiti smokve kod kuće.
Svježe smokve prerežite na pola po dužini. Zagrijte pećnicu na 120°C. Stavite smokve na rešetku postavljenu iznad lima za pečenje. Pecite 6 sati ili dok se ne osuše. Ako smokve počnu gorjeti, nastavite peći s otvorenim vratima. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 3 mjeseca.