Jedan od načina pripreme krakova hobotnice je na salatu. Postoje različiti recepti s različitim sastojcima salate. Najbolji recept je onaj koji prilagodite svom ukusu. Kako pripremiti krakove hobotnice na salatu?
Potrebni sastojci za pripremu krakova hobotnice na salatu:
- žličica soli
- žlica sjemena komorača
- lovorov list
- grančica ružmarina
- grančica timijana
- limun, narezan
- 400 g krakova hobotnice, omekšane
- 65 g tostirane heljde
- 40 g kuhana kvinoje
- žlica ribizla
- žlica sitno narezanog komorača
- 2 rotkvice, sitno narezane
- malo mente
- žličica sjemenke nara
- 4 žlice maslinovog ulja
- sitno naribana korica i sok 1 limuna
- 200 g polutvrdog sira, narezanog na kockice
Krakovi hobotnice na salati pripremaju se na sljedeći način:
Da biste skuhali hobotnicu, stavite 2 litre vode u veliki lonac. Dodajte sol, sjemenke komorača, lovorov list, ružmarin, timijan i limun. Pustite da zavrije pa kuhajte 5 minuta.
Dodajte hobotnicu i pirjajte 40-50 minuta, dok ne omekša. Izvadite iz tepsije i ostavite sa strane da se odmori. Tako će se krakovi hobotnice pripremiti za salatu. U zdjeli za miješanje pomiješajte heljdu, kvinoju, ribiz, komorač, rotkvice, mentu, šipak, 3 žlice maslinovog ulja, limunovu koricu i sok.
Preostalo ulje zagrijte u tavi na srednjoj vatri. Kuhajte sir 2-3 minute, miješajući i povremeno okrećući, dok ne porumeni. Još toplo dodajte u salatu i dobro promiješajte. Salatu rasporedite na veliku dasku i na vrh stavite krakove hobotnice. Krakovi hobotnice odlično idu na salatu pripremljenu na ovaj način.