Grah je zdrava i osnovna namirnica u kojoj se može uživati na mnogo različitih načina. Iako grah možete kupiti prethodno kuhan i smrznut, vrlo ga je jednostavno i sami skuhati i zamrznuti. To vam omogućuje da odjednom napravite veću seriju i da ih imate pri ruci za buduće obroke.
Pod pretpostavkom da imate vrećicu suhog graha i lonac u kojem ga možete kuhati, prije zamrzavanja graha morate uzeti u obzir nekoliko stvari. Najprije provjerite ima li u zrnu znakova kvarenja, poput plijesni ili promjene boje. Ako grah izgleda dobro, prijeđite na sljedeći korak. Drugo, skuhajte grah prema svom receptu ili željama. Nakon što je kuhan, pustite da se grah potpuno ohladi. Na kraju ohlađeni grah prebacite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u zamrzivaču do šest mjeseci.
Evo brzog i jednostavnog vodiča za zamrzavanje suhog graha:
1. Počnite s kuhanim grahom. Možete ih kuhati od osušenih, ili koristiti grah iz konzerve koji je ocijeđen i ispran.
2. Grah rasporedite u jednom sloju na lim za pečenje i stavite u zamrzivač.
3. Nakon što se grah zamrzne, prebacite ga u posudu ili vrećicu za zamrzavanje.
4. Označite spremnik s vrstom graha i datumom kada su zamrznuti. To je sve što trebate znati o zamrzavanju suhog graha.