Ukoliko prvi put konzervirate artičoke, koristite mlade artičoke. Artičoka bi trebala biti čvrsta i zelena. Provjerite lišće oko dna artičoke i uklonite sve tvrde listove.
Konzerviranje artičoka započnite pranjem artičoka. Artičoke dobro operite i narežite na veličinu koju volite, najbolje veličine zalogaja.
Za konzerviranje artičoka potrebne su vam staklenke. Za konzerviranje će vam trebati i poklopci staklenki i trake. Artičoke konzervirane na talijanski način trebaju djevičansko maslinovo ulje. Možda imate začine koji vam se posebno sviđaju ili biste htjeli eksperimentirati s drugima koji su vam pri ruci. Češnjak se ne preporučuje za konzerviranje artičpka jer može uzgajati spore botulizma. Neke začine možete koristiti ili napraviti smjesu za dodavanje u staklenke. Zrna papra, origano, klinčići, peršin i korijander su samo neki.
Nakon što očistite artičoke i izrežete ih, uklonite sve mrlje koje vidite. Zatim ih želite blanširati nekoliko minuta u vodi i octu. Dobro ih ocijedite i osušite s nekoliko mekih ručnika na vrhu i ručnicima ispod njih.
Konzerviranje artičoka završite pakiranjem u staklenke. Prelijte ih maslinovim uljem. Više volimo djevičansko maslinovo ulje, ali odaberite svoje omiljeno. Dodajte začine koje volite.
Lagano tapkajte staklenkom po pultu kako biste uklonili mjehuriće zraka. Također možete gurnuti lopaticu prema strani staklenke kako biste bili sigurni da ćete izvući sav zrak. Čvrsto ga zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Ne otvarajte staklenke nekoliko tjedana kako biste začinima dali priliku okusiti artičoke.
Konzerviranje artičoka nije kompliciran posao te vam preporučamo da se okušate u ovom zanimljivom načinu jela artičoka.