Posjetite li Komižu na otoku Visu obavezno morate probati komišku pogaču. Osim komiške, postoji i viška pogača. Razlika je u sastojcima, naime, u viškoj pogači nema rajčice i reže se na trokute, dok u komiškoj ima rajčice i reže se na kockice.
Kako se radi Komiška pogača? Prema receptu za tijesto za komišku pogaču potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 800 grama oštrog brašna
- topla voda
- sol
- ulje
- kvasac.
Zamijesite tijesto od svih sastojaka i ostavite da se podigne.
Sastojci za izradu nadjeva za komišku pogaču:
- 300 grama pelata
- 3 konzerve slane ribe
- 2 crvena luka
- sol
- papar
- origano
- peršin.
Kada se tijesto digne, narežite crveni luk na trakice i pirjajte na malo maslinovog ulja dok luk ne omekša. Pelate protisnite i zgnječite, dodajte pirjani luk, začinite s malo soli, paprom, origanom i svježim peršinom te pirjajte još 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. U hladno dodajte sitno nasjeckanu ribu iz konzerve.
Tijesto podijelite na dva dijela, jedan malo veći od drugog. Taj veći dio će ići dolje, a manji gore. Pleh dobro namažite maslinovim uljem. Veći dio tijesta razvaljajte i stavite na pladanj ostavljajući malo više ruba da se na kraju spojite s tijestom. Ohlađeni nadjev stavite na tijesto.
Sada razvaljajte manji dio tijesta i stavite ga na nadjev, a krajeve donjeg tijesta preklopite prema gore i utisnite da se oba tijesta spoje.
Kolač premažite maslinovim uljem i svaki kraj komiške pogače prelijte s još malo ulja.
Zagrijte pećnicu na 180ºC. Dok se pećnica zagrije, ostavite pogaču da odstoji još 10 minuta na sobnoj temperaturi. Pecite oko 40 minuta. Komiška pogača je gotova i spremna za posluživanje.