Koliko vino ima alkohola u izravnoj je korelaciji s količinom šećera koja se razvije u grožđu u vrijeme berbe: što je veća razina šećera, to je veći potencijalni alkohol. Koliko točno alkohola ima vino?
Sorta vina, klima u kojoj je grožđe uzgojeno i proces proizvodnje vina/fermentacije ključni su čimbenici u određivanju sadržaja šećera u grožđu i količine alkohola u vašoj boci. Prosječna čaša vina sadrži oko 11 do 13 posto alkohola, ali boce se kreću od samo 5,5 posto alkohola do čak 20 posto. Kada kušate vino, primijetit ćete da alkohol prolazi kroz toplinu u stražnjem dijelu vaših usta ili grla. Vino s većim ABV okusom ima topliji i hrabriji okus – gotovo kao lagano peckanje na nepcu. Tijekom posljednjih nekoliko godina, vinari su ostavljali grožđe na trsovima mnogo nakon što bi se obično ubralo. Takav postupak dovodi do vina punijeg tijela i više alkohola. Zahvaljujući znanstvenom napretku u poljoprivredi, sada je manje rizično odgađati berbu.
Koliko vino ima alkohola pokazuje nam i sljedeća podjela prema vrstama vina:
- Pjenušava vina – 12,5 do 13,5 posto
- portugalski Rosés – ispod 12,5 posto
- Španjolski Rosés – 12,5 do 13,5 posto
- Njemački rizling – ispod 12,5 posto
- francuski Sauternes - 13,5 do 14,5 posto
Koliko vino ima alkohola najčešće završi odgovorom oko 13 posto. Najjača vina dosežu do 14,5 posto alkohola što je gornja granica.