Prije kuhanja slanutak je potrebno namočiti. Ovisno o tome odakle kupujete slanutak, možda ćete ga najprije morati razvrstati i ukloniti sve koštice.
Polagano namakanje slanutka: ubacite ga u zdjelu i prelijte hladnom vodom te koristite puno vode jer će nabubriti dok se namače. Ostavite preko noći ili 8-12 sati da upije vodu i nabubri. Dodavanje sode bikarbone može pomoći u procesu namakanja, osobito ako živite u području s tvrdom vodom. Omekšat će kore i, ako pravite humus, dat će lakši i glatkiji rezultat. Koristite 1 žlicu na 500 g suhog slanutka.
Brzo namakanje slanutka: slanutak ubacite u lonac i prelijte ga s puno hladne vode, zakuhajte (opet dodajte sodu bikarbonu, ako želite) i kuhajte 1 minutu. Ugasite vatru i ostavite da se namače 1 sat.
Na štednjaku kuhajte slanutak. Ocijedite natopljeni slanutak i istresite ga u tavu. Dodajte hladnu vodu dok ne dobijete duplo veći volumen od slanutka.
Koliko se kuha slanutak? Zakuhajte vodu, a zatim smanjite vatru i pirjajte slanutak 45 min (ako ćete ga dalje kuhati u drugoj posudi) ili do 1 sat. Kušajte da vidite je li mekan. Ako nije, nastavite kuhati, provjeravajući mekoću svakih 10 minuta. Ocijedite. Slanutak je skuhan, možete ga poslužiti dok je još topli.