Kada koristite koprivu u kuhinji, najbolji savjet je da nosite par debelih rukavica, a zatim s njima rukujete koliko god želite. Kopriva ima zelenkast okus poput špinata, a gotovo možete osjetiti okus željeza i minerala koji izbijaju iz listova. Jedan od načina pripreme koprive je kuhanje. Koliko se kuha kopriva?
Sastojci za kuhanje koprive:
- 1/2 kg koprive
- 2 žlice maslinovog ulja
- malo soli
Kako se priprema kopriva:
Za čišćenje koprive imate dvije mogućnosti. Nosite rukavice i operite ih u velikom sudoperu ili umivaoniku napunjenom hladnom vodom. Izvadite koprive i ocijedite ih.
Alternativno, zakuhajte lonac slane vode i blanširajte koprive 4 minute. Brzo ih ohladite u posudi s ledenom vodom. Prije pirjanja koprive ocijedite što je moguće suše.
Nakon što se kopriva očisti ili blanšira, zagrijte veliku tavu na jakoj vatri. Dodajte ulje ili željenu masnoću za kuhanje.
Koliko se kuha kopriva? Dodajte koprive i kuhajte, često miješajući, dok ne omekša oko 2 minute za blanširanu koprivu i 5 do 8 za sirovu koprivu. Ako dinstate sirove koprive, pazite da držite visoku vatru kako bi tekućina koju izliju tijekom kuhanja brzo isparila. Koprive posolite po ukusu i odmah poslužite.