Osnovni sastojci svake hladetine su svinjske nogice, jezik, hrskavica ili koža. Izaberite dijelove svinjetine prema vlastitoj želji i krenite u pripremu hladetine. Ovisno o dijelovima svinjetine ovisi i vrijeme kuhanja hladetine. Optimalno vrijeme kuhanja hladetine je od 3 do 4 sata. Što duže kuhate hladetinu to je bolje. Osnovni znak da je hladetina gotova je kada se meso počne odvajati od kostiju. Priprema same hladetine prije kuhanja traje 15-ak minuta, a vrijeme kuhanja oko 4 sata. Potrebno je prosječno oko 4 sata kako biste skuhali hladetinu.
Hladetina sastojci:
- 1 kg svinjskih nogica, jezika, hrskavice, kože
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 lista lovora
- nekoliko zrna papra
- sol
- žlica octa
- voda
Priprema hladetine:
Stavite kuhati svinjske nogice, jezik, hrskavicu i kožu. Kuhajte zajedno sa začinima i povrćem. Kada se meso počne odvajati od kostiju možete maknuti s vatre. Prosječno vrijeme kuhanja iznosi od 3 do 4 sata ovisno o debljini mesa.
Premjestite meso u posudu i prelijte s tekućinom u kojoj se kuhalo. Hladetinu stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi i stisne.