Kod kupnje dagnji školjke trebaju biti svjetle, neoštećene i zatvorene. Otvorene dagnje treba stisnuti i tapkati, ako se zatvore, još su žive, ako ostanu otvorene znači da su mrtve i da nisu za konzumaciju.
Dagnje su ukusne, hranjive i s malo natrija i zasićenih masti, dagnje su lako probavljivi izvor vitamina B i C, aminokiselina, Omega 3 masnih kiselina i vitalnih minerala uključujući željezo, mangan, fosfor, kalij, selen i cink.
Gram mesa dagnji sadrži više proteina od grama goveđeg temeljca, uz puno manje masti, mnogo više mineralnih hranjivih tvari i četvrtinu ukupnih kalorija.
Koliko dugo treba kuhati dagnje? Ulijte vodu u lonac i stavite ga na srednju vatru. Pustite da voda prokuha, a zatim ubacite dagnje i sve poklopite. Smanjite vatru na umjerenu i kuhajte, povremeno miješajući, dok se dagnje ne otvore. To će trajati 3 do 6 minuta, ali provjeravajte često nakon 3 minute jer se sve dagnje ne otvore istovremeno.
Koliko dagnji je porcija za jednu osobu? Trebali biste za svaku osobu osigurati od 50 dkg do 75 dkg porcije dagnji po osobi za jelo.