Hrana koju jedemo utječe na našu probavu. Način na koji pripremamo tu hranu jednako je važan. Jeste li se ikada zapitali zašto toliko ljudi osjeća nelagodu pri konzumiranju hrane, poput mahunarki, žitarica i orašastih plodova? Ove namirnice koje su konzumirali naši preci i pružaju mnoge dobrobiti za očuvanje zdravlja potrebno je pravilno pripremiti kako bismo u potpunosti uživali u njihovim blagodatima i kako bi ih naše tijelo pravilno probavilo. Mahunarke i žitarice treba namakati prije upotrebe, a evo zašto i koliko namakati mahunarke.
Namakanje je postupak je koji pomaže razgradnji antinutrijenata, kao i razgradnji nekih teško probavljivih komponenti prisutnih u žitaricama, mahunarkama i orašastim plodovima, a koliko namakati mahunarke ovisi o vrsti. Fitinska kiselina, antinutrijent koji se nalazi u ovoj hrani, veže se za minerale u gastrointestinalnom traktu i ne može se apsorbirati u crijevima, što može dovesti do nedostatka minerala. Namakanje pomaže u razgradnji fitinske kiseline i poboljšava apsorpciju minerala iz natopljene hrane. Osim toga, skraćuje vrijeme mahunarki.
Kako namakati mahunarke? Mahunarke po izboru prelijte toplom vodom (vrućom na dodir) i dodajte kiseli medij (1 žlica. Na 200 g).
Koliko namakati mahunarke? Mahunarke zahtijevaju dugotrajno namakanje (do 36 sati ovisno o vrsti mahunarki), a vodu je potrebno mijenjati jednom ili dva puta. Mahunarke uvijek isperite nakon namakanja i prije kuhanja. Tijekom kuhanja također je dobra ideja jednom promijeniti vodu.
Ovo je način kako i koliko namakati mahunarke kako bi dobili sve potrebne nutrijente iz mahunarki.