Jedan od osnovnih sastojaka soka od bazge je limunska kiselina. Vrlo je važno znati koliko limunske kiseline koristiti. Koliko limunske kiseline ide u sok od bazge?
Sastojci za sok od bazge uz limunsku kiselinu:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 800g cvjetova bazge
- 3 šalice vode
- 50g šećera
- 50ml limunske kiseline/soka od limuna
- 1 komad đumbira
Priprema soka od bazge uz limunsku kiselinu:
- Da biste napravili sok, stavite cvjetove bazge u veliki lonac zajedno s vodom. Poklopite i kuhajte 20 do 30 minuta, miješajte cvjetove dok ne omekšaju i puste sok.
- Procijedite sok kroz sitno sito obloženo gazom kako biste uklonili preostale krute tvari. Trebali biste imati oko 3 šalice soka od bazge.
- Ulijte 2 ½ šalice pripremljenog soka u lonac zajedno s medom, limunovom kiselinom i đumbirom. Pustite da lagano kuha, povremeno miješajući, dok se sirup malo ne zgusne i smanji na oko 2 ½ šalice, 10 do 15 minuta. Odbacite đumbir. Nakon što se ohladi, sirup će se čuvati u hladnjaku do 2 tjedna, ili u zamrzivaču do 6 mjeseci.
- Ako ćete sirup konzervirati, dok se cvjetovi kuhati, napunite veliki lonac ili lonac za konzerviranje vodom do 2/3, stavite nekakvu rešetku na dno i stavite na srednje jaku vatru. Operite/sterilizirajte svoje staklenke i uronite u vodenu kupku dok se zagrijava. Lonac bi trebao zakuhati dok se sirup smanjuje i sprema za upotrebu. Staklenke držite u vrućoj (ne kipućoj) vodi do upotrebe.
- Vrući sirup sipajte u sterilizirane staklenke, ostavljajući 0.3cm prostora kod vrha staklenke. Obrišite rubove staklenki i zaklopite poklopce. Kuhajte u kipućoj vodi 10 minuta (7 ako koristite manje staklenke), a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Provjerite gumice da drže sok u staklenci. Sve nezatvorene staklenke treba staviti u hladnjak i iskoristiti u roku od 2 tjedna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa