Laneno sjeme je možda sitno, ali njegove zdravstvene prednosti su velike. Sadrži brojne ljekovite komponente, a istaknute hranjive tvari su omega-3 masna kiselina i vlakna. Omega-3 masne kiseline su dobre masti koje mogu pomoći u snižavanju razine ukupnog kolesterola, smanjiti upalu i smanjiti rizik od određenih karcinoma. Međutim, važno je poznavati koliko lana dnevno smijete pojesti kako ne biste pretjerali.
Vlakna mogu pomoći u ublažavanju zatvora, kontroliranju razine kolesterola i održavanju osjećaja sitosti dulje. Laneno sjeme također sadrži lignane, koji pružaju antioksidativnu zaštitu. No, ukoliko pojedete previše lana dnevno, to može dovesti do određenih zdravstvenih poteškoća.
Iako ne postoje posebne preporuke koliko lana dnevno, 1-2 žlice dnevno se smatra zdravom količinom. Kako biste bili sigurni da ćete izvući najveću korist od lanenog sjemena, mora se samljeti ili zgnječiti. To je zato što tijelo ne može razgraditi cijelo laneno sjeme kako bi pristupilo ulju koje sadrži omega-3.