Kolač Kilerica je vrlo slastan kolač s orasima koji će uljepšati vaše blagdane. Donosimo recept za ovaj kolač s orasima.
Sastojci za kolač s orasima Kilerica:
- 2 lista oblatne
- 6 bjelanjaka
- 200 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
Krema za kolač s orasima Kilerica:
- 6 žumanjaka
- 150 g šećera
- 5 žlica jake, skuhane crne kave
- 100 g čokolade za kuhanje
- 200 g margarina ili maslaca
Priprema kolača s orasima Kilerica:
Izraditi snijeg od bjelanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne). Oblatne staviti na obrnutu stranu tepsije i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju. Oblatne neće biti ravne, ali neka vas to ne brine – to ćete kasnije riješiti. Za fil je potrebno na pari izraditi žumanjke i šećer. Kada se to zgusne, dodati kavu i otopljenu čokoladu.
Još malo raditi na pari. Izgledat će malo rijetko, ali hlađenjem će se stegnuti. U hladno dodati izrađeni margarin, odnosno maslac. Slaganje: oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini). Dobiti ćete četiri dijela. I fil podijelite na četiri dijela. Mazati oblatne i slagati jednu na drugu, ali zadnju oblatnu ne mazati odmah filom već preko nje staviti papir za pečenje i neku tepsiju na koju ćete staviti nekoliko knjiga da se Kilerica izravna.
Kada se sve lijepo poravna nanijeti fil i na zadnju oblatnu i posuti mljevenim orasima. Tako dobiven kolač izrežite u četiri “trake”, pa svaku dobivenu “traku” na štanglice. Ovo je bio super slastan kolač s orasima.