Ovaj kolač s kivijem se čuva danima bez da se osuši! Pogledajte kako se priprema kolač a kivijem.
Sastojci za kolač s kivijem:
- 350 g brašna (prosijanog)
- 2 žličice praška za pecivo
- pola žličice sol
- 150 g grčkog jogurta
- 200 g šećera
- 4 velika jaja
- 1 čajna žličica koricu limete
- pola žličice pasta ili ekstrakt vanilije
- 250 g kivija (oguljenog i pasiranog)
- 120 ml suncokretovog ulja
Sirup od limete
- 30 ml svježeg soka od limete
- 30 ml vode
- 60 g bijelog šećera u prahu
Za pripremu kolača s kivijem lagano namastite kalup za pečenje uljem i obložite dno papirom za pečenje. Pobrašnite sve strane. Posudu ostaviti sa strane. Zagrijte pećnicu na 175°C i stavite rešetku u sredinu pećnice.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol u srednjoj posudi. U drugoj zdjeli pjenasto izmiješajte jogurt, šećer, jaja, koricu limete i pastu od vanilije.
Umiješajte smjesu brašna u mokre sastojke, nježno, samo dok ne nestanu sve mrlje brašna. Zatim umiješajte pasirani kivi. Polako dodajte ulje, miješajte samo dok se smjesa dobro ne sjedini.
Ulijte tijesto u lim i pecite oko sat vremena.
U međuvremenu pripremite sirup od limete: Pomiješajte sok od limete, vodu i šećer u malom loncu. Kuhajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi i smjesa ne postane bistra, oko 5 minuta. Ostavite ga sa strane.
Kada je kolač s kivijem pečen ostaviti da se hladi u limu 10 minuta. Lagano premjestite kolač s kivijem na rešetku i polako prelijte sirupom od limete, pokušavajući prekriti vrh kolača s kivijem.
Pustite da se kolač s kivijem potpuno ohladi pa poslužite. Možete ga posuti šećerom prije posluživanja.