Crveni krumpiri su mali do srednje veličine i okrugli ili ovalni otprilike ujednačenog oblika. Tanka kožica je svijetlo do tamnocrvene boje i glatka je sa svijetlosmeđim točkicama, mrljama i udubljenjima. Meso je hrskavo, bijelo i čvrsto. Kada je kuhan, crveni krumpir ima voštanu i gustu teksturu i blag, puterasti i zemljani okus.
Crveni krumpir dostupan je tijekom cijele godine. Crveni krumpir je globalno poznat po tome što dobro održava svoj oblik kada se kuha i može se koristiti u brojnim kulturološki različitim receptima. Crveni krumpir često se označava kao "mladi krumpir", iako se ova kategorizacija odnosi samo na crveni krumpir koji se bere prerano i ima malu veličinu.
Crveni krumpir je najprikladniji za kuhanje, pečenje ili prženje. Spremno upija popratne okuse i nudi divnu teksturu u raznim jelima, kako hladnim tako i toplim. Crveni krumpir se smatra izvrsnim krumpirom za salatu jer dobro zadržava svoj oblik kada je kuhan i može se peći i drobiti. Također se može koristiti u juhama, varivima ili poslužiti pečeni ili kao pire.