Suho voće su visokoenergetske grickalice. Sušeno voće idealan je međuobrok, ali i odlična hrana za planinarenje i fizičke aktivnosti. Koje se voće može sušiti?
Jabuke, kruške, breskve, šljive, marelice, banane, dinje, jagode i borovnice - voće je koje se može sušiti. Povećanjem temperature hrane vlaga isparava, a zrak koji se kreće preko hrane odvodi vlagu. Za uspješno sušenje hrane potrebna je ravnoteža temperature i vlage.
Kako se suši voće? Voće koje se može sušiti, primjerice, jabuke, kruške, breskve i marelice bolje se suše kada su prethodno tretirane. Predobrada smanjuje oksidaciju, daje bolju boju, smanjuje gubitak vitamina i produljuje rok trajanja. Stavite izrezano voće u otopinu od pola čajne žličice limunske kiseline u prahu i 2 šalice vode na 10 minuta prije nego što ih stavite na pladnjeve da se osuše.
Voće koje se može sušiti može se vrlo jednostavno i skladištiti. Plodovi voća su suhi kada su savitljivi i ne stvaraju se zrnca vlage kada ih pritisnete između prstiju. Čuvajte sušeno voće u staklenkama nekoliko dana kako bi se ravnomjerno rasporedila preostala vlaga. Ako se unutar posude stvori kondenzacija, potrebna je daljnja dehidracija.