Sušeno voće /

Koje se voće može sušiti? Kako se suši voće?

Image
Foto: Pixabay

Sušeno voće odlične su grickalice i idealna odabir za međuobrok. Koje se voće može sušiti ? Kako izgleda sušenje voća?

15.1.2022.
22:33
Pixabay
VOYO logo

Suho voće su visokoenergetske grickalice. Sušeno voće idealan je međuobrok, ali i odlična hrana za planinarenje i fizičke aktivnosti. Koje se voće može sušiti?

Jabuke, kruške, breskve, šljive, marelice, banane, dinje, jagode i borovnice - voće je koje se može sušiti. Povećanjem temperature hrane vlaga isparava, a zrak koji se kreće preko hrane odvodi vlagu. Za uspješno sušenje hrane potrebna je ravnoteža temperature i vlage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se suši voće? Voće koje se može sušiti, primjerice, jabuke, kruške, breskve i marelice bolje se suše kada su prethodno tretirane. Predobrada smanjuje oksidaciju, daje bolju boju, smanjuje gubitak vitamina i produljuje rok trajanja. Stavite izrezano voće u otopinu od pola čajne žličice limunske kiseline u prahu i 2 šalice vode na 10 minuta prije nego što ih stavite na pladnjeve da se osuše.

Voće koje se može sušiti može se vrlo jednostavno i skladištiti. Plodovi voća su suhi kada su savitljivi i ne stvaraju se zrnca vlage kada ih pritisnete između prstiju. Čuvajte sušeno voće u staklenkama nekoliko dana kako bi se ravnomjerno rasporedila preostala vlaga. Ako se unutar posude stvori kondenzacija, potrebna je daljnja dehidracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo