Svinjetina je najviše konzumirano meso na svijetu. Međutim, unatoč njegovoj svjetskoj popularnosti, mnogi ljudi nisu sigurni u njegovu točnu klasifikaciju. To je zato što ga neki svrstavaju u crveno meso, dok ga drugi smatraju bijelim mesom. Ovdje saznajte koje meso je crveno?
Glavna razlika između boje crvenog i bijelog mesa je količina mioglobina koja se nalazi u mišićima životinje. Mioglobin je protein u mišićnom tkivu koji se veže na kisik kako bi se mogao koristiti za energiju. U mesu, mioglobin postaje glavni pigment odgovoran za njegovu boju, jer proizvodi svijetlocrveni ton kada dođe u dodir s kisikom. Crveno meso ima veći sadržaj mioglobina od bijelog mesa, što je ono što razlikuje njihovu boju. Ovdje saznajte koje meso je crveno. Međutim, različiti čimbenici mogu utjecati na boju mesa, kao što su dob životinje, vrsta, spol, prehrana i razina aktivnosti. Na primjer, vježbani mišići imaju veću koncentraciju mioglobina jer im je za rad potrebno više kisika. To znači da će meso koje dolazi od njih biti tamnije. Pa koje meso je crveno?
Koje se meso smatra crvenim mesom? Koje meso je crveno?
Govedina, janjetina, ovčetina, svinjetina, teletina i divljač se smatraju crvenim mesom.