Crveno ili tamno meso sastoji se od mišića. Ovi se mišići koriste tijekom duljeg razdoblja aktivnosti, poput stajanja ili hodanja, te im je potreban stalan izvor energije.
Protein mioglobin pohranjuje kisik u mišićne stanice, koje koriste kisik za izvlačenje energije potrebne za stalnu aktivnost. Mioglobin je bogato pigmentirani protein. Što je više mioglobina u stanicama, to je meso crvenije, odnosno tamnije. Koje je crveno meso?
Crveno meso dolazi od sisavaca koji nisu kokoši i tako je nazvano jer je crveno kad je sirovo. Govedina, svinjetina, janjetina, divljač i vepar su primjeri crvenog mesa. Piletina, puretina i ostalo meso od peradi je bijelo meso jer je bijelo nakon kuhanja. Sada ste sigurni koje je crveno meso.
Crveno meso poput govedine, janjetine i svinjetine dobar je izvor proteina, vitamina i minerala i može biti dio uravnotežene prehrane.