Što je bešamel umak? U svom najčišćem obliku, bešamel se sastoji od maslaca i brašna koji su zajedno kuhani i mlijeka, uz samo malo začina. Rezultat je svilenkasti krem umak koji se može koristiti samostalno ili kao osnova za bezbrojne druge umake. Kod bešamel umaka je vrlo bitno koje se brašno koristi. Saznajte koje brašno je najbolje za bešamel umak.
Za pripremu bešamel umaka najbolje je koristiti oštro ili višenamjensko brašno. Škrob u brašnu je taj koji zgušnjava umak.
Sastojci za bešamel umak:
- 50 g maslaca
- 50 g glatkog brašna
- Pola žličice soli
- 1 lovorov list
- 750 ml mlijeka
Priprema bešamel umaka:
Otopite maslac u loncu i umiješajte brašno. Maknite lonac s vatre i pjenjačom umiješajte mlijeko. Vratite na ploču i uz miješanje prokuhajte. Eventualno ulijte još malo mlijeka ovisi i o vrsti brašna. Dodajte lovorov list i sol i pustite da lagano kuha oko 10 minuta. Uklonite lovorov list i koristite gotovi bešamel umak po potrebi.