Da vam privučemo pažnju, priču o uljima počinjemo desertom.
"Lijevu stranu smo prelili bučinim uljem, koje je rađeno od tostiranih sjemenki, malo daje zagoreni, zadimljeni okus, i desnu stranu cheescakea smo prelili s maslinovim uljem", pojasnio je kuhar Matija Nikolić.
Teško vam je povjerovati da ulja kojima začinjavate salate mogu obogatiti okus slasticama, a vjerujete da je maslinovo ulje kancerogeno ako na njemu pržite. E, pa vjerujete krivo!
"Klasično maslinovo ulje se koristi u kulinarstvu i u kuhanju, pirjanju, možda čak i u pečenju na tim temperaturama recimo oko 175 stupnjeva i onako hladno prešano preliveno po salatama. Znači to je mit", rekla je nutricionsitica Karmen Matković.
I to nije jedini mit! Maslinovo ulje nije dijetalno i neće vam pomoći kod skidanja kilograma!
"100 mililitara maslinovog ulja, i 100 mililitara bučinog ulja, palminog ulja ima jednaku kalorijsku vrijednost. Prema tome ne postoji opcija da će se velikim količinama maslinovog ulja smršavjeti, dapače unijet ćete dosta kalorija, stvar je isključivo mjere", dodala je Matković.
Kad je o zdravlju riječ, suprotno vjerovanjima, nema nezdravih ulja. Ali, ako ste na istom ulju dva puta pržili, ili prešli točku dimljenja, i najzdravije ste ulje učinili otrovnim.
"Imamo sezamovo ulje koje mi koristimo u pripremi woka. Vrlo malo ga koristimo, tek toliko da oplemenimo okus woka. Koristite li još koje ulje za prženje? Pa obično u kuhinjama se koristi palmino ulje koje podržava visoke temperature. Ono se koristi za friteze i za duboka prženja, koristi se suncokretovo ulje i neke kuhinje koriste biljna ulja", rekao je Nikolić.
Ulje od industrijske konoplje, ono lišeno THC-a, dobrodošlo je u svakoj kuhinji jer pomaže kod reumatoidnog artritisa, psorijaze, raznih upala i PMS-a. Vratimo se na početak. Istom jelu ulja mogu u potpunosti promijeniti okus.
I za kraj - sladoled od čokolade se, navodno, sjajno sljubljuje s maslinovim uljem. Ovu teoriju jednostavno morate pokušati demantirati u praksi!