Rakija je destilirano alkoholno pića proizvedeno od fermentiranog voća. Najčešće se koristi kao baza za različite vrste likera. Dobra rakija je važna da bi liker bio dobar. Donosimo recept kako se radi liker od lješnjaka kojem je baza rakija.
Sastojci za liker od lješnjaka;
- 2 šake sjeckanih lješnjaka
- 2 šake cijelih lješnjaka
- litra vode
- litra rakije
- 1 kg šećera
- 3 vanilin šećera
Lješnjake stavite u staklenu bocu. Stavite kuhati 7 dcl vode i kada zavri prelijte je preko lješnjaka. Nakon što se voda ohladi dodajte rakiju i lagano promiješajte.
Zatvorite i stavite na tamno i hladno mjesto da odstoji 3 tjedna. Nakon toga procijede. Prokuhajte šećer s 3 decilitra vode i vanilinim šećerom, ohladite i ulijte u liker.
Promiještajte i napunite staklenke. Liker od lješnjaka čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.