Kuharica /

Koja jela je najbolje pripremati zimi?

Image

Zimi temperature postaju sve niže pa nam je potrebna i malo jača hrana koja će nas duže držati sitima. Kakva se jela pripremaju u zimsko doba?

19.9.2021.
9:38
VOYO logo

Zimski obiteljski stol nikako ne može proći bez raznih vrsta variva, najčešće je tu riječ o varivu od graha. Neki varivo vole jesti s kobasicama, dok drugi preferiraju da je ječam pomiješan s njime. Postoji i varijanta u kojoj se u varivo umiješa kupus ili pak repa.

Sarma je postala sveta muza zimskog stola u Hrvatskoj. To je zapravo mljeveno meso, začinjeno i oblikovano zajedno s rižom, koja je zamotana u kiselo, fermentirano lišće kupusa, poznato kao kiseli kupu, a zatim kuhana u umaku od začinjenih rajčica, koji ponekad sadrži i slaninu dok riža ne postane kuhana. Sarma je omiljeno tradicionalno zimsko jelo u Hrvatskoj, iako se jede tijekom cijele godine, a posebno je omiljeno prilikom posjete obiteljskoj kući. Verzija blažeg okusa može se proizvesti koristeći svježe lišće kupusa ili lišće blitve (blitve). Srdačno, utješno jelo, zimi doista dolazi na svoje, posluženo uz pire krumpir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečena patka s mlincima je također jedan od lokalnih favorita, ovo se jede nekoliko puta godišnje za različite blagdane. U prošlosti su se patka i guska češće koristili, a i dalje su najlakše dostupni u ovo doba godine. Guska je također popularna u nekim dijelovima, a posebno piletina. Mlinci su neizostavni prilog, a često se (i prilično neobično) kuhaju u masti od patke. Takvi glavni obroci u vrijeme Božića gotovo su uvijek popraćeni nečim što se naziva francuska salata, a koja je obično smrznuto miješano povrće, kuhano, a zatim utopljeno u majonezu ili majonezu i kiselo vrhnje. Ova je vrsta salate popularna u svim slavenskim regijama.

Krvavice su tradicionalno zimsko jelo čiji je glavni sastojak Svinjska krv. Boja kobasice postaje crna nakon kuhanja. Punjenje može biti kruh, krumpir, heljda, kukuruzno brašno ili žitarice poput ječma. Ponekad ćete u hrvatskoj inačici pronaći malo iznutrica, a neki zbunjujuće tvrde da bi se naziv krvavica trebao koristiti kada se govori o švargli, namirnici napravljenoj od mnogo većih količina iznutrica, obično konzerviranoj u želeu (ne za malodušni). Hrvati imaju divnu tradiciju korištenja cijele zaklane životinje. Tradicionalno je da se svinje otpremaju zimi. Kad se svinje ubiju ljeti, iznimno je rijetko da se pravi krvavica, jer je vrijeme pretoplo za njihovu proizvodnju. Stoga ovu kobasicu možete vidjeti u kućanstvima samo zimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo