Kiselo mlijeko se tradicionalno proizvodi od svježeg sirovog mlijeka, fermentiranog u prisutnosti brojnih i različitih bakterija koje se prirodno pojavljuju u toplom okruženju. Odlikuje se blagim okusom. Često se proizvodi od svježeg mlijeka koje dolazi od lokalnih krava ili ovaca, što je tipično za zemlje južnog Balkana.
Kiselo mlijeko, slično domaćem, proizvodi se u mliječnim industrijskim pogonima dodavanjem kulture nekoliko vrsta bakterija mliječne kiseline, od kojih je glavna Streptococcus lactis, u pasterizirano mlijeko.
Jogurt je najpoznatiji i najpopularniji fermentirani mliječni proizvod. Proizvodi se uz pomoć odabranih bakterija mliječne kiseline. Budući da se jogurt dobiva iz mlijeka, organizmu osigurava proteine, kalcij i druge minerale te niz vitamina ključnih za razvoj.
Kada se postavi pitanje je li bolje kiselo mlijeko ili jogurt, teško je pronaći jednoznačan odgovor. Za ljude koji imaju slabiji želudac bolja je opcija jogurt iz razloga što jogurt za razliku od mlijeka u želudac dolazi u obliku sitnih pahuljica. Iako je i mlijeko iznimno korisno, jogurt čisti crijevnu floru te iz organizma tjera bakterije koje bi mu mogli naštetiti.