Kineska kuhinja / Kineska kuhinja - povijest osnovne karakteristike kineske kuhinje

Image
Foto: pixabay

Ako volite začinjenu hranu, zasigurno ste obožavatelj kineske kuhinje. Saznajte kako je kineska kuhinja nastala i kako se razvijala kroz godine.

4.3.2022.
12:55
pixabay
VOYO logo

U Kini je hrana i njezina priprema toliko razvijena da je dosegla status umjetničke forme. Bogati i siromašni, Kinezi smatraju da je ukusna hrana osnovna potreba. Postoji stara kineska izreka: "Hrana je prva potreba ljudi".

Ova se umjetnost usavršavala stotinama godina. Legenda kaže da je kultura kineske kuhinje nastala u 15. stoljeću prije Krista za vrijeme dinastije Shang, a izvorno ju je uveo Yi Yin, njezin prvi premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineska kuhinja poznata je i zbog svojih pravila. Kinezi se ne okupljaju bez hrane i smatra se lošim bontonom pozivati ​​prijatelje u svoj dom bez davanja odgovarajuće hrane. Još jedno pravilo kineske kuhinje je rezanje zalogaja mesa i povrća tijekom pripreme hrane u kuhinji, a ne nožem za stolom što se ne smatra dobrim ponašanjem.

. U Kini se daje velika važnost prezentiranja te upotrebe boje, teksture i dekoracije jela. Što je najvažnije, kuhanje je postalo umjetnost, a ne zadatak koji se mora podnijeti, i svakako je bio ključan u promicanju filozofije "živi da bi jeo", a ne "jedi da bi živio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoljećima kasnije, Kinezi su otkrili zdravstvena svojstva svih vrsta korijenja, bilja, gljiva i biljaka. Kineska kuhinja je naučila svijet da se nutritivna vrijednost povrća uništava prekomjernim kuhanjem (osobito kuhanjem), a osim toga otkrili su da stvari s odličnim okusom imaju i ljekovitu vrijednost.

Domaća kineska hrana izuzetno je zdrava, iako je pržena. To je zbog upotrebe višestruko nezasićenih ulja i isključenja mliječnih proizvoda. Osim toga, uključivanje životinjske masti je minimalno jer su dijelovi mesa mali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo