Neki bi tvrdili da je najbolji način pečenja kestena preko vrućeg ugljena, bilo u kaminu ili na otvorenoj jami. Kad to nije praktično, Talijani ih peku iznad plamenika na plinskoj peći, u jednostavnoj željeznoj posudi s perforiranim dnom koje omogućuje plamenu da dotakne kestene. Ako nemate posebnu posudu za pečenje kestena ili plinski plamenik, nemojte očajavati. Za kestene u pećnici nije potrebna posebna oprema. Pečeni kesteni mogu se uživati sami, kao svečani zimski međuobrok ili poslastica nakon večere.
Italija je najveći europski proizvođač kestena, a posebno cijenjena vrsta uzgaja se u regiji Toskana Mugello. Kesteni su u sezoni otprilike od rujna do siječnja, a posebno su popularni oko Božića i Nove godine.
Sve što je potrebno za ukusni recept kestena u pećnici su 300 grama kestena. Kesteni u pećnici vrlo su jednostavni za napraviti, a evo kako ih ispeći.
Sakupite sastojke. Zagrijte pećnicu na 200°C. Oštrim nožem za rezanje ili kuharskim nožem napravite izrez u obliku slova X na okrugloj strani svakog kestena. Ovaj kritični korak sprječava eksploziju od unutarnjeg tlaka pri zagrijavanju i olakšava ljuštenje nakon pečenja. Rasporedite kestene na rešetku za pečenje ili lim za pečenje i stavite kestene u pećnicu.
Kestene u pećnici pecite ih dok se ljuske ne povuku s rezova i orašasti plodovi omekšaju. Stvarno potrebno vrijeme ovisit će o kestenima, ali bit će najmanje 15 do 20 minuta. Izvadite kestene iz pećnice i složite ih u hrpu u stari ručnik. Zamotajte ih, snažno stisnite i kesteni bi trebali pucketati te ih pustite da odstoje nekoliko minuta.
Povucite i otkačite tamne ljuske kako biste otkrili žuto-bijele kestene. Tijekom guljenja svakako uklonite i papirnatu kožu između ljuske i kestena.
Kesteni u pećnici su savršen način za proslaviti kraj ljeta.