Ako ste se pitali postoji li nešto kreativno s kestenima, odgovor je da. U Sjedinjenim Državama upotreba kestena u kuhanju rjeđa je ili barem nije toliko poznata kao u Europi, gdje je ovaj svestrani orašasti proizvod glavna namirnica za desert. Kestene možete pretvoriti u brašno, upotrijebiti ih u juhi ili ih pasirati za upotrebu u turskoj karyoki, bogatom zalogaju prekrivenom čokoladom. No donosimo vam recept za kesten pire.
Ovaj recept za zaslađenu kašu od kestena može se koristiti u mnogim desertima. U kombinaciji sa šlagom, pire od kestena čini izvrstan nadjev u mađarskom stilu.
Sastojci potrebni za ovaj ukusni kesten pire recept su 2 kilograma sirovog kestena, 1 šalica šećera, 2 šalice vode te 1 žličice čistog ekstrakta od vanilije.
Za napraviti ovaj ukusni kesten pire recept najprije zagrijte pećnicu na 200°C. Izrežite "x" na ravnu stranu svake ljuske kestena. Stavite kestene u jedan sloj na lim obrubljen limom.
Pecite dok se ljuske ne počnu ljuštiti, oko 15 do 20 minuta, miješajući nakon 10 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 5 minuta. Ogulite ljuske i pustite da se kesteni potpuno ohlade.
U loncu srednje veličine stavite kuhati kestene, šećer i vodu. Smanjite vatru i pirjajte dok većina tekućine ne ispari, 25 do 35 minuta. Maknite s vatre i umiješajte vaniliju. Procijedite kestene, zadržavajući tekućinu.
Umiješajte kestene u električnom blenderu kako bi stvorili kesten pire. Dok blender radi, polako dodavajte onoliko rezervirane tekućine koliko je potrebno kroz žlijeb za hranu kako biste postigli željenu konzistenciju. Kesten pire pustite da se potpuno ohladi prije hlađenja.
Ovaj kesten pire recept vrlo je jednostavan i savršen za tmurne jesenske dane.