Prelivene smeđim šećerom i maslacem, a zatim ispečene tako da dobijete prekrasne karamelizirane rubove s umakom nalik na karamelu. Ovo je super brz i jednostavan prilog od mrkve koji je tako ukusan da biste mogli pojesti zdjelu ovoga za večeru. Donosimo recept za karameliziranu mrkvu.
Sastojci za priprema karamelizirane mrkve:
- 1 kg mrkve, oguljene
- 40 g smeđeg šećera
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 30 g ulja ili maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- pola žličice soli
- pola žličice crnog papra
- peršin, za ukras (po želji)
Kako se priprema karamelizirana mrkva?
Zagrijte pećnicu na 220°C. Narežite mrkvu dijagonalno na komade duljine 4 cm. Prepolovite deblji kraj tako da svi budu otprilike iste širine. U zdjelu pomiješajte šećer, maslac, češnjak, ulje, sol i papar. Izlijte na pladanj i raširite.
Pecite 15 minuta. Promiješajte, zatim pecite još 10 minuta dok ne omekša i ne postane karamelizirana na rubovima s dosta glazure koja ostane na pladnju. U glazuru pomiješajte mrkvu, pospite peršinom ako koristite. Karamelizirana mrkva se poslužuje topla.